"Stress of overstress?"
Stress is niet per definitie slecht. Integendeel, iedereen heeft een zekere mate van stress nodig om zich te kunnen concentreren en, als dat nodig is, een optimale prestatie te kunnen leveren. Tegenwoordig heeft stress een negatieve bijklank gekregen, maar dit komt omdat we ons niet bewust of waakzaam genoeg zijn als het gaat om stress of chronische overstress.
Alles wat een verandering teweegbrengt in je lichaam en psyche veroorzaakt STRESS. Bekende stressfactoren zijn geldzorgen, problemen op het werk, verhuizingen, het overlijden van dierbaren, etc. Maar ook plotselinge temperatuurveranderingen, een jetlag, een allergische reactie, en zelfs leuke dingen zoals een vakantie, kunnen “gezonde” stress veroorzaken.
Normaal gesproken levert een stressprikkel geen problemen op. Je kunt je niet zo goed voelen, maar dat herstelt weer.
We spreken van OVERSTRESS wanneer we ongewoon reageren op prikkels van buitenaf en hierdoor te lang uit balans blijven.
Wat zijn de lichamelijke en psychische signalen van overstress?
Lichamelijke signalen: slaapproblemen, spanningshoofdpijn, hartkloppingen, schildklierproblemen, vermoeidheid, overal pijn, huiduitslag, en meer opkikkers gebruiken zoals koffie en alcohol.
Psychische signalen: gevoelens van onrust, paniekaanvallen, verlies van vreugde, huilbuien, overprikkelbaar lopen, en sneller problemen maken (tunnelvisie) en minder oplossingsgericht denken.
Welke klachten als gevolg van overstress ontstaan, is afhankelijk van je zwakke plekken die zowel genetisch als emotioneel van aard zijn. Kortom, je lichaam raakt bij overstress niet meer in balans na een gewone stressprikkel omdat je cortisol- en stressas continu AANstaan.
Enkele tips om de stress belasting te verlagen.
1. Luister goed naar de signalen die je lichaam geeft.
2. Zorg voor een regelmatig bioritme. Elke cel, elk orgaan, elk stelsel in je lichaam heeft een eigen bioritme. Als je hiermee knoeit in tijden dat je herstel nodig hebt, is dit nefast.
3. Durf sneller “nee” te zeggen tegen zaken die je als een verplichting ervaart.
4. Doe lichaamsbeweging. Niet te fanatiek, maar doe, als het kan, elke dag wat rustige lichaamsbeweging. Dit verhoogt de productie van onze gelukshormonen serotonine en dopamine.
5. Let op je voeding. Tracht niet te sukkelen in een voortdurende suikerroes die je uiteindelijk maar uitput.
6. Doe alles wat ontspannend aanvoelt en waar je plezier in beleeft. Dit kan gaan van schilderen, mediteren, yoga, tot het lezen van inspirerende boeken. Op die manier creëer je ruimte in je lichaam om de balans terug te vinden.
Als je je meer en meer bewust wordt van je eigen overstressprikkels, wil ik toch even meedelen dat je niet steeds met je vinger naar de omgeving moet wijzen als je overstressed raakt.
Vaak vormen eigen kwetsbaarheden en (onbewuste) overtuigingen vanuit je kindertijd de basis als omgevingsprikkels blijven “plakken” in je lijf. En ja, dit kan jarenlang aanslepen en steeds terugkomen.
– Iedereen worstelt niet om het leven, ze worstelen met de menselijkheden waarmee ze de wereld ervaren.- Vera Helleman
Wat kan de aanpak bij Logisch Gezond voor jou betekenen?
Bij Logisch Gezond wordt een complete en wetenschappelijke benadering aangeboden voor het aanpakken van jouw klachten. We kijken verder dan alleen de symptomen en richten ons op de dieperliggende oorzaken door middel van:
- Oorzaak van de klacht achterhalen (hormonale regulering, darmspijsverteringstelsel, stress-as,…)
- Leefstijl,
- Voeding
- Supplementen ter ondersteuning in het genezingsproces.
- EFT-therapie: Specifieke Emotionele ontlading met behulp van EFT (Emotional Freedom Technique) (Emotionele ontlading vroeger en nu).
- Matrix Reimprinting (Werken met het innerlijk kind, overtuigingen)
Als orthomoleculair en EFT therapeut, nemen we de tijd om je klacht(en) in kaart te brengen en de mogelijke oorzaken te achterhalen. Op basis daarvan stellen we een persoonlijk behandelplan op dat haalbaar is en gericht is op jouw persoonlijke behoeften.